Általános tudnivalók, gyakori kérdések
az energetikai tanúsítványról

energetikai osztályok AA++-tól kezdődően

Mitől függ egy épület energetikai besorolása?

Az energetikai tanúsítványban elérhető besorolást az épület műszaki adottságai határozzák meg. Az energiahatékonyságot leginkább az épületszerkezetek hőszigetelő képessége és az épületgépészeti berendezések hatásfoka határozza meg. A falak minősége (anyaga, ill. falvastagsága, építési technológiája), mellett a födémek és padlók rétegfelépítése kap fontos szerepet. Az épületgépészetben a fűtés (kazán) és a melegvíz készítés (bojler) mellett a szellőzőrendszer és a légkondicionálás is számításba kerül.

Mi az Ön teendője?

Ha Ön tulajdonos, akkor biztosítania kell, hogy az energiatanúsítvány elkészüljön, és rendelkezésre álljon az adásvételi szerződés megkötésekor. A megbízás rögzítéséhez az ingatlan címére lesz szükség, valamint annak a személynek az elérhetőségére, aki a bejutást biztosítani fogja az ingatlanba.
Siófokon a díjak menüpontban megtekinthető áron végezzük a tanúsítást, távolabbi településeken kiszállási díjat számítunk fel, melyre egyszerűen kérhet egyedi árajánlatot.

Az ingatlant megbízott személy is megmutathatja: a bejutást bárki biztosíthatja, lehet ez szomszéd, albérlő, rokon.

A tanúsítvány 10 évig érvényes

10 évig érvényes a tanúsítvány, ha az épület nem változik a szakvéleményben figyelembe vett műszaki paraméterek szempontjából (szigetelés, nyílászárók, fűtés és melegvíz-ellátó rendszerek, megújuló energiaforrások), illetve ha a jogszabályokon nem szigorítanak.

Milyen módon tudunk javítani lakásunk minősítésén?

Javítani 3 fő dologgal tudunk: hőszigetelő anyagok használatával, nyílászárók cseréjével, illetve a gépészeti rendszer korszerűsítésével. Egy utólagos hőszigetelés több kategóriányi ugrást jelenthet az elért besorolásban, míg a nyílászárók korszerűsítő cseréje általánosan egy kategóriát javít a minősítésen. Egy alternatív, megújuló energiahordozó használata (pl.: napkollektor telepítése a tetőre melegvíz-termelés rásegítés céljából) 1-2 kategóriát jelenthet, egy új kondenzációs kazán is nagyságrendileg ennyit javít.

Áraink mindent tartalmaznak: kiszállás, felmérés, tanúsítás

A weboldalon szereplő szolgáltatási díj bruttó összeg, és tartalmazza az épület felmérésének, a hiteles energetikai tanúsítvány kiállításának, és a kiszállásnak a díját is Siófok közigazgatási területén belül. A város 30 km-es körzetén belül vállaljuk a megbízásokat, ezekre a munkákra egyedileg meghatározott útiköltséget teszünk, amelyet a megbízás felvételekor vagy ajánlatkéréskor előre meghatározunk. Egyedi díjon dolgozunk új épületek használatbavételéhez és energetikai pályázatokhoz.

TANÚSÍTVÁNY ÁRAK SIÓFOKON  

A dokumentum kiállításának menete

Megrendelés

Adatok felvételét követően, időpontot egyeztetünk a helyszíni szemléhez.

Felmérés

A felmérés az épület alapterületétől függően 20-40 perc.

Kiállítás

A hiteles energiatanúsítvány kiállítása a megtekintést követő 1-3 napon belül.

Kivételek

A jogszabály szerint a következő esetekben nem kell elkészíttetni az energetikai tanúsítványt:

Miért szükséges az energetikai tanúsítvány?

Jogszabály teszi kötelezővé az elkészítést, ha az építményt eladják vagy bérbe adják (176/2008 Kormányrendelet). A szakvélemény egy betűjelzés segítségével megmutatja, mennyi az ingatlan energiafelhasználása a jogszabályban előírt követelményhez viszonyítva. 

Szerződéskötésnél lehet később pótolni a HET kódot?

A HET (Hiteles Energetikai Tanúsítvány) kód szükséges a szerződéskötéshez, de az ügyvédi gyakorlatban előfordul, hogy bizonyos dokumentumokat utólag pótolnak, és csatolnak a szerződéshez. Az ügyben eljáró ügyvédnek mindenképp célszerű tudnia, hogyha a tanúsítást utólag fogják elvégezni.

Mire lesz szükség a tanúsításnál?

A munkánkhoz semmilyen hivatalos dokumentum nem fog kelleni. A számításhoz szükséges műszaki paramétereket a helyszínen felmérjük – ezt az ár tartalmazza – így a munka tervrajzok nélkül is elvégezhető. Az ingatlan címe mellett a helyrajzi szám kerül feltüntetésre a szakvéleményben, így ezt kérjük, készítsék elő legkésőbb a szemle időpontjáig. Bármilyen jellegű kérdése van, hívjon minket bátran, vagy adja le rendelését honlapunkon!